Introducere
Înainte ca acest proiect să ia naștere, discutam atât cu prieteni, cât și cu persoane cunoscute ce anume le vine în minte atunci când este vorba de natura județului Vâlcea. Cele mai multe răspunsuri au mers în direcția Valea Oltului, Masivul Cozia și Buila Vânturarița, iar alte răspunsuri, atingeau mai mult linia culturală și istorică, decât cea naturală. Bazându-ne pe acest fapt, ceea ce vrem să realizăm prin proiectul Vâlcea Naturală este mai mult de a documenta cele 3 locații arhi-cunoscute, județul având de oferit mult mai mult de atât. Ținând cont că este situat pe paralela de 45 de grade, acest lucru a favorizat biodiversitatea și formele de relief, dar a oferit și o protecție climatică.
Cu atâția munți nu avem cum să nu ne gândim la culmea Făgărașului, lacurile glaciare din Munții Parâng, poienile alpine sau cascadele din Munții Latoriței. Izvoarele reci din inima munților sunt dătătoare de viață, iar râșii, lupii și urșii cutreieră nestingheriți prin păduri și văi sălbatice, pe unde rareori ajunge picior de om. În Munții Căpățânii găsim rocile cele mai vechi din județ, ele aparținând paleozoicului inferior, Buila-Vânturarița și creasta ei calcaroasă nu este spectaculoasă doar la exterior, ci și la interior, având peșteri și ape subterane.
Știați că avem plante carnivore, licurici, fosile din cretacic, castori, pelicani și prigorii care însuflețesc natura din județ? Știați că aici se găsește lacul glaciar la cea mai joasă altitudine din țară? Aceste bijuterii ale naturii și multe altele fac din județul Vâlcea un loc spectaculos.
Ați vizitat lunca Oltului? O să aveți impresia că ați ajuns în Delta Dunării. Sute de păsări zboară în stoluri nestingherite pe suprafața apei, iar lăcarii te încântă periodic cu „concerte” în zonă. Unde mai pui că insulele formate pe râu oferă locurile perfecte pentru cuibărire.
Avem două parcuri naționale, 31 rezervații, cascade, numeroase lacuri, animale rare, plante endemice, avem toate motivele să protejăm aceste bogății naturale și ne mândrim cu ele.
Viziune
Viziunea noastră constă într-o coabitare între om și natură, într-un mod de viață sustenabil, iar acest lucru se poate doar prin conștientizare și educare.
Fotografia este un instrument foarte util atât pentru comunicare, cât și pentru educare. Astfel, ne angajăm să arătăm și să vorbim despre biodiversitatea și geodiversitatea acestui județ.
Misiune
Misiunea noastră este să identificăm cât mai mult din diversitatea acestui județ, să îl documentăm fotografic și să îl prezentăm publicului larg. Ne dorim ca prin acest lucru să aducem oamenii mai aproape de natură, să devină mai responsabili și mai implicați în protejarea mediului înconjurător.
Sperăm ca acest proiect să încurajeze turismul responsabil și să ajute economia locală.
Considerăm că recunoașterea internațională este de bun augur și ne poate ajuta să ne dezvoltăm. Astfel, prin acest proiect, încercăm să susținem Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.
Munții Făgăraș sunt un indicator al sălbăticiei Carpaților, iar prin documentarea acestor munți, dorim să punem și noi umărul la crearea Parcului Național Făgăraș, un proiect inițiat de către Conservation Carpathia.
Obiectivele proiectului
01.
–
Promovarea județului Vâlcea ca spațiu de o vastă biodiversitate.
05.
–
Realizarea unui scurt film de prezentare despre natura județului.
02.
–
Realizarea unui album foto-documentar despre Vâlcea Naturală.
06.
–
Realizarea de broșuri informative pentru Centrele de Informare Turistică
03.
–
Dotarea celor 166 de biblioteci școlare cu albume foto-documentar.
07.
–
Realizarea de activități educaționale la nivelul județului
04.
–
Dotarea celor 212 biblioteci din județ cu albume foto-documentar.
08.
–
Susținerea activităților de promovare a proiectului la nivelul orașelor din județ